Четрдесет година хале Језеро

Ове године навршава се четрдесет јубиларних година од отварања спортске хале „Језеро“.

Далеке 1978. године, 20. октобра у присуству више од 5 хиљада Крагујевчана пресечена је црвена врпца и пуштена у рад велелепна спортска дворана која је изграђена средствима самодоприноса грађана.

Током четри деценије, хала Језеро примила је небројено хиљада посетилаца спортских, музичких, политичких манифестација.

После 40 година формиран је организациони одбор, који ће обележити годину јубилеја пригодним програмима и спортским активностима.

У знак сећања на легендарну утакмицу Раднички – Југопластика, која је одиграна поводом отварања, очекује се долазак ветерана Југопластике из Сплита у Крагујевац.

Самодопринос Крагујевчана за изградњу Хале издвајан је од 1975. године.

Објекат површине 10 хиљада 500 метара квадратних, капацитета од око 5 хиљада места пројектовао је архитекта Верољуб Атанасијевић.

Свечаност приликом отварања, у то време, за Крагујевац колосалне хале, пратио је програм највишег друштвеног и уметничког ранга.

Уз интонирање химне „Хеј Словени“ државну заставу на јарбол подигао је Крагујевчанин Милош Срејовић европски првак у троскоку.

Програм је водио легендарни глумац Љуба Тадић а свечаност су увеличали хор Гарде војске Југославије, хор опере Народног позоришта и Седморица младих.

О овом великом догађају писао је крагујевачки недељник Светлост али и Политика, Спорт и остали штампани медији некадашње Југославије.

За све посетиоце, 1978. године, приређен је спортски спектакл.

Кошаркашку утакмицу одиграли су крагујевачки Раднички и сплитска Југопластика.

Пет хиљада Крагујевчана стпљиво је чекало госте, више од три сата.

Сплићани су каснили због гужве у авио саобраћају, односно да би стигли до Крагујевца, морали су најпре до Пулског аеродрома, па летом до Сурчина.

Ни гостима ни домаћинима, у време мирне и срећне Југославије, није било тешко ишчекивање.

Хала Језеро је Крагујевац спојила са градовима некадашње СФРЈ, али и света.

Старије генерације свесне значаја, који је од тада добила и Шумадија, желе да очувају успомену на грађевнину под чијим су се кровом делили аплаузи за спортске, културно уметничке и друшвене манифестације.

У спортском центру „Младост“ интензивно се припремају за обележавање овог јубијеја.

Град Крагујевац подржао је иницијативу за обележавање овог јубилеја које ће бити организовано октобра ове године.

У оквиру обележавања јубиларних 40 година од отварања хале „Језеро“ планирано је и постављање спомен плоче легенди југословенске кошарке Радивоју Кораћу Жућку која ће овим поводом бити постављена у хали „Језеро“.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *