Црне тачке у саобраћају односе животе

Црне тачке у одвијању саобраћаја у Крагујевцу све су бројније. Најугроженија места за пешаке, али и возаче су у Авалској улици у насељу Аеродром, саобраћајнице у Палилулама, Лепеничком булевару, и булевар Краљице Марије.

Према подацима надлежних од почетка године евидентирано је на десетине тежих удеса у којима је било доста повређених грађана.

Ипак, у Авалској улици велика је претња по грађана пешачки прелаз, који пешаци не могу да пређу безбедно и брзо, и на том месту најчешће страдају.

И у служби Хитне медицинске помоћи наводе да је излазак њихових екипа на терен када је реч о саобраћајним удесима повећан.

Изградња Авалске улице која је трајала годинама много је значила за развој и одвијање магистралног саобраћаја.

Међутим, магистрална траса подразумева и већу фрекфенцију теретних и путничких возила.

И после десет година житељи стамбених насеља, Аеродрома и Сушице не сналазе се најбоље на прелазима и раскрсници са Атинксом улицом.

Пешачки прелаз у Авалској, пешаци претрчавају и не могу да пређу брзо и безбедно.

Са друге стране возачи неретко не поштују исти прелаз и не успоравају пре означеног места на коме према саобраћајним прописима пешаци имају предност.

Авалска улица постала је једна од црних тачака јер се на овом месту догађају удеси, а Крагујевчани из овог дела града немају безбедно решење да пређу улицу, односно магистралу.

Према евиденцији Службе хитне медицинске помоћи у последњих неколико месеци екипе које излазе на терен интервенишу после тешких саобраћајних удеса у граду.

Неретко се дешава да страдају млади људи, углавном у вечерњим и ноћним сатима.

Црне тачке у граду када је реч о градском саобраћају наводе лекари Хитне медицинске помоћи су углавном фреквентне саобраћајнице у већим крагујевачким насељима.

На питање да ли су веће крагујевачке саобраћајнице уређене по стандардима саобраћајне струке надлежни наводе да јесу.

Фреквентна места имају вертикалну и хоризонталну сигнализацију, лежећи полицајци постављени су на адекватним местима а саобраћај се у већим градским насељима одвија у више трака.

Пракса је показала да је људски фактор носилац бројних проблема у саобраћају.

Учесници у саобраћају и возачи и пешаци скупо плаћају фаталне грешке које воде до тежих повреда или губитка живота.

Учестале тешке саобраћајне несреће, у деведесет одсто случајева дешавају због људског немара.

Неприлагођена брзина, вожња у алкохолисаном стању, пешаци који претрчавају улицу, непоштовање саобраћајне сигнализације, претицања возила најчешћи су узроци саобраћајних несрећа.

Појачане мере саобраћајне безбедности, честе контроле полиције и ригорозне казне само су део спречавања трагедија које се дешавају на путевима.

Превише фактора ризика, премало саобраћајне културе у српском народу неретко односе животе или доводе до трајног инвалидитета пострадалих у саобраћајним незгодама.

Извештава новинарКА РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *