Дата центар у Крагујевцу од септембра

Крагујевац би требало ускоро да добије градски Дата центар.

Опрема, вредности два милиоа евра, донација НР Кине требало би да буде инсталирана у року од 60 дана, од пријема, што значи да функционисање градског Дата центра треба очекивати почетком септембра.

Крагујевац ће тако добити примарни и секундарни Дата центар за примање и чување података града Крагујевца, односно свих његових управа, јавних градских предузећа и свих установа у надлежности Града.

То ће, сигурно, помоћи и обједињавању података, а грађани ће имати вишеструку корист, јер неће морати да одлазе до шалтера по неопходна документа.

Градски Дата центар налазиће се у улици Саве Ковачевића, потврдио је, за Телевизију Крагујевац, Данило Савић члан Градског већа за информационе технологије.

Идеја формирања и градског и државног Дата центра је омогућавање грађанима да брзо и ефикасно добију неопхдона документа, али и да то буде основ за развој дигиталних сервиса и Крагујевца и Србије.

Подаци треба да буду сигурни, уз што више електронских сервиса које ће грађани користити да не долазе на шалтере јавних предузећа и управа.

Градско веће, на седници одржаној 29. маја, дало је сагласност за изградњу секундарног Државног центра за управљање и чување података чиме су се стекли услови за добијање грађевинске дозволе.

Инвеститор је Република Србија, а корисник инвестиције Канцеларија за информационе технологије и електронску управу. Реч је о капиталном инфраструктурном пројекту који је, закључком Владе Србије од 6. јула прошле године, утврђен као Пројекат од државног значаја.

Дата центар за складиштење података у Крагујевцу биће пет пута већи од постојећег у Београду и простираће се на површини од 10 хиљада квадратних метара, а вредност радова је 30 милиона долара.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *