Ђорђевић: Договор око минималне зараде највероватније до 3. септембра

Чланови Социјално-економског савета – синдикати, послодавци и Влада, нису на последњој седници разматрали колико ће бити повећан минималац следеће године, потврдио је министар за рад, борачка и социјлана питања Зоран Ђорђевић.

Према његовим речима, још се воде интензивни преговори у оквиру радне групе Социјално-економског савета, а следећи састанак биће одржан у петак.

Министар Ђорђевић је рекао да верује да ће компромис око минималне зараде бити постигнут до 3. септембра.

На седници радне групе Социјално-економског савета прошле недеље, како су тада саопштили синдикати и послодавци, Министарство финансија је предложило повећање од шест до 10 одсто, што су прихватили послодавци, док синдикати траже раст минималца за око 24,5 одсто.

Ако би минимална цена рада, која сада износи 27.400 динара, била повећана за 10 одсто износила би 30.140 динара, док синдикати траже да минималац буде 33.700 динара.

Иначе, Ђорђевић је објаснио да је на седници Социјално-економског савета била само једна тачка дневног реда, а то је слобода синдикалног организовања и права и заштита запослених и чланова синдиката који су изложени притисцима и претњама од стране послодаваца, али и још две додатне које је он предложио.

Припремила новинарка РТК Јелена Јовановић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *