До краја маја седница СЕС-а

До краја месеца, нови председавајући локалног Социо – економског савета Југослав Ристић, заказаће седницу на којој ће покушати да, са представницима послодаваца и локалне самоуправе, који чине ово тело, усагласе ставове, као и да се у сарадњи са државним институцијама заједнички утиче на поштовање закона, нарочито у сфери радно правних односа у приватном сектору.

Председавајући локалног СЕС-а из редова синдиката очекује да ће, у наредном мандатном периоду, рад савета бити интензивнији и да се институционални облик мора искористити за деловање.

Функцију председавајућег овог саветодавног градског тела наизменично обављају представници локалне самоуправе, синдиката и послодаваца и бирају се из редова чланова Савета, на период од годину дана.

Од недавно, нови председавајући, представник репрезентативних синдиката Југослав Ристић сматра, да заједничком циљу – поштовању закона треба да буду посвећени сви чланови социо – економског савета.

Ристић подсећа, да су уочени бројни проблеми у сфери радно правних односа, нарочито трговинске делатности и додаје да инспекцијама треба скренути пажњу на примере где се грубо крши закон.

Иако четврти по величини и броју становника, Крагујевац је пре неколико деценија био предводник стандарда са 40 хиљада радника, истиче Ристић и додаје да је чињеница да је Шумадија изгубила индустрију и да са садашњих 8 хиљада радника на 180 хиљада становника привреда не може да се одржи.

У поправљању ове статистике Југослав Ристић види кључну улогу Социо – економског савета.

Социо – економски савет постоји од 2005. године у Крагујевцу.

Од 2017. године рад се и формално заокружује, али према Ристићевом мишљењу, седнице нису биле редовне.

Он ће се, како је истакао, залагати да рад локалног СЕС-а буде видљивији јавности и да се ово, иако саветодавно тело активније укључи у поправљање стандарда грађана.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *