Дуално образовање подржале фирме: Сименс, Ником, АММ, Униор компонентс

У здању Старе скупштине одржана је конференција „Крагујевц – Колевка дуалног образовања у Србији“ 165 година од почетка дуалног образовања у Крагујевцу.

Тематика образовања профила за потребе привреде кроз интезивну праксу окупила је представнике немачког ГИЗ-а уз чију подршку се реализује програм дуалног образовања у Средњој стручној школи, представнике Регионалне привредне коморе Шумадијског и Поморавског округа и приватних предузећа са којима школа заједнички образује кадар за производна занимања.

Конференција је била и прилика да се потпишу нови уговори о сарадњи са познатим и успешним фирмама које подржавају дуално образовање. Озваничена је сарадња са компанијама: АММ, Сименс, Ником, Униор компонентс. Средња стручна школа у Крагујевцу од 2014. године учествује у пројекту немачке развојне сарадње „Реформа стручног образовања“.

У оквиру овог пројекта, по моделу дуалног образовања, школује се већ шеста генерација ученика у три различита образовна профила.

Ове године у школи је отворен Центар за обуку ЦНЦ оператера са циљем да се кроз неформално образовање подржи запошљавање младих у складу са потребама локалне привреде.

Тренутно Средња стручна школа омогућава четворогодишње и трогодишње образовање ученика у областима машинство и обрада метала, саобраћај, електротехника, шумарство, обрада дрвета, култура и уметност.

У школи постоји 64 одељења са 3 радионице и 56 специјализованих кабинета, салама и саобраћајним полигонима.

Закон о дуалном образовању донет је 2017. године. Сугестије приликом израде нормативног акта које је дала Привредна комора су усвојене. За две године, ефекти су видљиви: боља конкурентност, боље инвестиције, боље запошљавање младих.

Средња стручна школа је носилац признања у периоду 1986-1997. када је проглашена за најбољу машинску и саобраћајну школу. Радници школовани у овој установи били су водећи кадар аутомобилске индустрије.

Крагујевачка Средња стручна школа обележила је 165 година постојања и једна је од најстаријих на Балкану.

Пролазила је кроз бројне образовне реформе, мењала име неколико пута. Дуално образовање уведено у овој школи следе и остале у Србији.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *