Дуга листа чекања за „Дом старих“

Центар за одрасла и стара лица у Крагујевцу познатији као „Дом старих“ има 334 корисника, а на листи чекања за пријем у ову установу су 64 особе.

Према речима надлежних, право на смештај имају сва одрасла лица после навршене 26. године живота, а ко ће остварити право на коришћење услуга ове установе зависи од бројних критеријума.

Документација за пријем се предаје Центру за социјални рад, а услуге које добијају корисници су категорисане.

На основу категоризације је формирана цена смештаја.

Да би остварили право на боравак у Дому старих, корисници морају да приложе личну карту и здравствену књижицу, извештај о здравственом стању изабраног лекара, пензиони чек и доказ о томе ко ће плаћати накнаду за њихов боравак у центру у случају ниских пензионих примања.

Неопходно је и да будући корисник потпише изјаву да жели да живи у Центру за смештај одраслих и старих лица.

За смештај и двадесетчетворочасовни надзор и негу, корисници плаћају основну цену од 33.950 динара.

Особе које су полупокретне плаћају нешто више од 25 хиљада динара, а покретни и здрави корисници месечно издвајају 21. 392 динара.

Листа чекања је дуга, па на смештај у Дом старих чека више од шездесет лица.

Корисници Центра за одрасла и стара лица наводе да су услови боравка у овој установи на завидном нивоу, исхрана је квалитетна и под надзором нутриционисте, лекари и медицинско особље су увек на располагању, а друштвени живот је одлично организован.

Недавно је завршен тендер који је расписало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, на коме је 40 приватних домова у Србији добило лиценцу за смештај одраслих и старих лица.

На територији Шумадијског управног округа, осим државне установе овог типа која се налази у насељу Вашариште, ни једна приватна установа није добила дозволу за рад.

Критеријуме за пријем нових станара одредиће надлежни у Центру за социјални рад „Солидарност“.

У Центру је потпуно оспособљен простор за смештај корисника услуга палијативне неге, капацитета 27 постеља, који је уређен у партнерству са Европском унијом.

Због тренутне забране запошљавања, овај део центра не пружа услуге, јер постојећи кадар није у могућности да брине о најтежим болесницима који би били смештени у том блоку.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *