Дух омладинских радних акција и даље живи

Поводом 1. априла, Дана омладинских радних акција у некадашњој Југославији, чланови Клуба акцијаша и волонтера Крагујевца, одржали су свечану седницу.

Скуп је протекао уз пројекцију документарног филма о крагујевачким акцијашима као и изложбу фотографија под називом „Крагујевчани у акцији“.

Овом приликом, акцијаши су подсетили шта су урадили у претходном периоду у локалној средини уз подршку Града Крагујевца.

После Другог светског рата, омладинске радне акције су имале улогу обновитеља, а учесници су се на тај начин оспособљавали за рад и живот.

Најзначајнију улогу омладинске радне акције имале су у изградњи пруга, фабрика путева, канала, хидроелектрана, пошумљавању и изградњи градова.

Акције су почеле рукама као алаткама, додајући материјале из руку у руку, премештајући стене, носећи шлипере, шине, цигле, цемент , челик и друге грађевинске материјале.

На радним акцијама владало је радно одушевљење, такмичарски дух, другарство и велика жеља да се задаци реализују пре рока.

То је у најкраћем опис послератних прилика и генерација у земљи која не постоји скоро тридесет година.

Одавно се 1. април не обележава као Дан омладинских радних акција, али документовано сећање на тај дух је очуван.

Изложба фотографија, црно бели снимци и деонице које су данас непрепознатљиве због урбанизације земље.

Из Крагујевца је, на разна градилишта широм Југославије упућено је око 30 хиљада акцијаша.

На једнодневним и вишедневним акцијама својевремено било је и до 50 хиљада младих. Све наше бригаде биле су ударне, премашујући грађевинске норме и преко 170 одсто.

Рукама и трудом, знојем и жуљевима, али и песмом и дружењем у нашем граду изграђени су: Фабрика аутомобила – некадашња Застава, стадион „Чика Дача“, зграда Скупштине града Крагујевца, Планинарски дом на Жежељу, уређене Шумарице, корита реке Лепенице, Угљешнице и многи други објекти и путеви.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *