Историјска шетња кроз Крагујевац

У Књажевско-српском театру изведен је сценско–драмски приказ „Ходали су Милошевом престоницом“, који је по тексту Владимира Ђорђевића режирао Милић Јовановић.

У представи учествују чланови Центра за неговање традиционалне културе „Абрашевић“, Дечјег хора „Лицеум“, балетске школе „Лујо Давичо“ и глумци Књажевско српског театра.

Премијера представе „Ходали су Милошевом престонициом“ почела је уметничким перформансом испред најстаријег позоришта у Србији.

У драмском тексту који потписује Владимир Ђорђевић, представљено је Милошево време и сви значајнији људи који су последњих 200 година шетали нашим градом и оставили битан траг у историји Србије.

Јован Ристић, Димитрије Давидовић, Атанасије Николић, неке су од личности 19 века које можемо видети у овој представи, као и Мију Мију Алексића, глумачку легенду новије историје.

На сцени Књажевско-српског театра представило се више од 70 учесника, глумци Књажевско српског театра, Академског позоришта Студентског културног центра и Позоришта младих Центра Абрашевић.

Као представници млађе генерације на сцени су били чланови хора Мали Лицеум и балерине из балетске школе Лујо Давичо.

Значајан допринос дали су и чланови фолклорних анамбала и Велики народни оркестар Абрашевића.

Представа „Шетали су Милошевом предстоноцом“ изведена је поводом великог јубилеја – 200 година од проглашења Крагујевца за прву престоницу модерне Србије.

Продуцент драме је Центар Абрашевић, копродуцент Књажевско српски театар, а покровитељ град Крагујевац.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *