Изазови на путу ка самосталном животу

Поводом обележавања Европског дана самосталног живота, у Центру за спорт и рехабилитацију особа са инвалидитетом „Искра“, одржана је трибина под називом „Изазови на путу ка самосталном животу“.

Центар за самостални живот особа са инвалидитетом Србије, као један од оснивача Европске мреже, обележава овај дан у 10 градова Србије, међу којима је и Крагујевац.

Филозофија самосталног живота особа са инвалидетом, у основи, заговара живот, који се не разликује од живота других, али и способност да доносе одлуке и да се ангажују у активностима које сами бирају.

Особе са било којом врстом инвалидитета, траже равноправност и једнако место у друштву.

Председница Центра за самостални живот особа са инвалидитетом Крагујевац Милена Стојановић, каже, да се свест грађана о присуству особа са инвалидитетом побољшала и да је њихово уклапање у друштвени живот све боље.

Услуга персоналног асистента је веома важна, јер на тај начин особе са инвалидитетом могу да живе равноправно као и сви остали чланови друштва.

Иако се доследно ради на унапређењу положаја и права особа са инвалидитетом, још увек постоје препреке које се морају превазићи, да би се изградило инклузивно друштво, које сваком члану нуди једнаке могућности.

Извештава новинарка РТК Марина Г. Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *