Jеднак приступ води и санитацији у Србији

Досадашњи резултати пројекта „Самопроцена стања једнаког приступа води и санитацији у Србији“, који спроводи Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља, уз подршку Министарства заштите животне средине и Министарства здравља, представљени су данас у хотелу Крагујевац.

Овај пројекат спроводи се у оквиру Протокола о води и здрављу коме је Република Србија приступила још 2013. године са циљем да се побољша једнаки приступ води и санитацији и подигне свест о равноправном приступу води у свим срединама.

Резултати истраживања о стању једнаких приступа пијаћој води и санитацији на националном нивоу и на територији 13 општина Шумадијског и Поморавског округа представљени су на завршној радионици у Крагујевцу.

У питању је специфична методологија којом се анализира једнак приступ води и санитацији, која је усклађена са повељом Уједињених нација.

Битни партнери свакако су и министарства заштите животне средине и здравља која активно учествују у пројекту „Подједнак приступ води и санитацији“, који се односи и на маргинализоване друштвене групе.

Једно од истраживања односи се на сеоске основне школе у Шумадији и Поморављу, у којима је процењено стање исправности воде.

Циљ је да се донесе стратегија која ће унапредити стање у овој области.

Другој, завршној радионици коју је организовала Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља, присуствовали су представници институција на националном и локалном нивоу, који учествују у реализацији бројних активности на овом пројекту.

Такође, значајну подршку пружа и комисија Уједињених нација за економску сарадњу са Европом.

На завршној радионици присутни су се упознали са детаљима пројекта, а чули су и какви су резултати добијени у земљама које су ово истраживање већ спровеле.

Извештава новинарка РТК Наташа Лазаревић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *