Кинески научници у посети ПМФ-у

У оквиру реализације програма научно-технолошке сарадње између Републике Србије и Народне Републике Кине, делегација кинеског Института материја медика из Пекинга посетила je Природно-математички факултет, како би се упозналa са научно-истраживачким капацитетима ове установе.

Крагујевачки Природно-математички факултет је, уз Факултет медицинских наука, један од бројних националних партнера у пројекту „Биолошки ефекти екстраката и молекула изолованих из биљака са територије Балкана“, који ће се реализовати у оквиру научно-технолошке сарадње између Републике Србије и Народне Републике Кине.

У обимном пројекту, који предвиђа анализу преко 55 лековитих биљака са територије Србије и Балкана, поред српских научно-истраживачких установа учествује и један од најважнијих светских института у овој области, Институт материја медика из Пекинга.

Пројекат ће бити реализован по фазама у наредне три године, од прикупљања биљака, добијања екстраката, изоловања појединих супстанци све до коначног циља, производње суплемената и нових лекова.

Уколико, у оквиру пројекта, буду пронађене посебно активне супстанце, у каснијим фазама тражиће се начин и за њихову синтетичку прозводњу.

Институт материја медика из Пекинга је, давањем пуне слободе домаћим партнерима у избору циљева и реализацији пројекта, одао велико признање домаћим истраживачима, који ће његовом реализацијом стећи значајан углед у међународним научним круговима, али и конкретно допринети локалној заједници проналажењем нових лековитих супстанци.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *