Кинеско дрво пауловнија на плантажи у Шљивовцу

У селима Шумадије људи се баве различитим видовима пољопривредне производње од којих остварују значајне приходе.

Највише је заступљено сточарство, посебно узгој крупне стоке. Велики број пољопривредника узгаја воће или се бави ратарством.

У Шљивовцу, селу надомак Крагујевца Новица Лукић припада млађој генерацији и одлучио је да узгаја пауловнију, брзорастуће стабло које се користи у индустријској производњи.

У емисији „Шумадијски праг“ која је на нашем програму у недељу у 12  истражујемо како људи живе у овом селу а прича о пауловнији представља  несвакидашњу занимљивост  јер стабло потиче из далеке Кине.

Младе саднице пауловније брзорастућег стабла које потиче из далеке Кине добро су се прилагодиле у Шљивовцу.

Стабло нарасте до десет метара годишње и добро подноси високе температуре  до плус 40 степени али и ошштре зиме када се жива у термометру спусти и до минус 20 степени на Целзијусовој скали.

Новица Лукић је одлучио да  на свом имању посади дрво пауловније. У почетку је, каже било тешко одржати виталност  стабала, јер је било потребно обилно заливање сваке саднице, али што је дрво више расло  биљка је била мање захтевна.

Стабло пауловније одликује не само брз раст, већ и широка крошња. Листови су крупни и апсорбују десет пута више угљен диоксида него друге врсте дрвећа.

Познато је да корен упија тешке метале из земље. После десет година стабло је спремно за сечу  а када се ореже до дна из корена  ничу нови изданци.

Дрво пауловније се користи у индустријској производњи дрвне грађе. Од пауловније се прави намештај  а имајући у виду да је дрво лако за обраду и припада такозваним меким стаблима а од овог  дрвета  се прави  широка палета производа.

Ко узгаја необичну пауловнију која потиче из југоисточне Кине  обезбедио је приход за неколико генерација,  кажу  добри познаваоци прилика у овом послу.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *