Крагујевачка привреда остварила значајан спољно-трговински суфицит

У прошлој години, спољно трговинска размена Шумадије и Поморавља износила је две милијарде 835 милиона евра.

Привреда региона остварила је у 2018. значајан спољно-трговински суфицит, у износу од 295 милиона евра, рекао је директор Регионалне привредне коморе Предраг Лучић.

Укупан обим спољно-трговинске размене, који је остварила привреда Крагујевца у 2018. години, износио је милијарду 710 милиона евра.

Извоз је остварен у износу од 915,66 милиона евра, а увоз у износу од 794,53 милиона евра.

У истом периоду, привреда Града остварила је и значајан спољно трговински суфицит у износу од 121,13 милиона евра. Покривеност увоза извозом је 115,2 одсто.

Шумадијски производи највише су се извозили на тржиште Италије, Немачке, Аустрије, Босне и Херцеговине, Словеније, Француске, САД, Румуније, Црне Горе и Пољске.

Од укупног извоза из Крагујевца, 66 одсто односи се на Италију, а на другом месту је извоз у Немачку са учешћем од 9,2 одсто.

Друмска возила, делови и прибор имају највећи проценат у извозу, а из Крагујевца се извози и дрвени намештај и делови седишта, машине, делови шинских возила и производи од пластичних маса.

Првих десет земаља, чија се роба увози у наш регион, су Италија, Пољска, Румунија, Немачка, Турска, Чешка Република, Кина, Словенија, Словачка и Бугарска.

Када је реч о привреди Крагујевца, у овој години, очекује се раст извоза, а највећи потенцијал имају компаније које послују у оквиру индустријског Мајнд парка.

Извештава новинар РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *