Карвинг, уметност резбарења воћа и поврћа, спаја бројне научне дисциплине а из тог комплексног умећа настају прелепи облици.
У рукама врхунских мајстора карвинга ‒ лубеница, манго, тиква, диња и друго воће и поврће ‒ брзо и лако, претварају се у божанствене цветове или птице.
Млади и амбициозни кувар Милош Тотовић из Крагујевца, тајландском методом резбарења од воћа и поврћа прави мала уметничка дела, а жеља му је да се она нађу и на свечаним трпезама Крагујевчана.
Резбарење воћа и поврћа је кулинарска уметност која има дугу историју.
Класично резбарење предмета настало је у Азији пре око 2.000 година, а касније је почело да се развија као вештина резбарења воћа и поврћа, коју је поседовао мали број људи.
Осим идеје и маште, квалитетан прибор је од изузетног значаја за прецизност у раду и постизање необичности облика.
Техника се усавршава вежањем. Због најлепшег контраста боја, најатрактивнија је свакако лубеница.
На Првом међународном такмичењу у карвингу које је одржано у Габрову у Бугарској, Милош Тотовић је освојио сребро.
А кад јењава посао са воћем, Милош прелази на сапуне. Не прави их сам, него купује готове и по њима резбари најразличитије облике.
Када гости на свадбама, пријемима и луксузнијим слављима виде воћне аранжмане – лубеницу у виду цвета, поврће и воће другачије сервирано од уобичајеног, то је вероватно дело двадесетосмогодишњег Милоша Тотовића, кувара из Крагујевца, карвинг мајстора чије време тек долази.
Ива Илић