„Културно наслеђе Србије: Србија и УНЕСКО“

Поводом Светског дана књиге у Народној библиотеци „Вук Караџић“ одржано је предавање на тему „Културно наслеђе Србије – Србија и УНЕСКО“.

Говорили су некадашњи управник Народне библиотеке Србије и државни секретар за културу Дејан Ристић и истакнути стручњак у области заштите непокретног културног наслеђа архитекта – конзерватор Раде Мрљеша.

Културно наслеђе представља један од темеља идентитета, али и образовни, научни, уметнички, привредни и туристички ресурс.

Оно што Србију чини препознатљивом у Европи и свету је изузетно богатство културне баштине, коју чине археолошки локалитети, просторне културно – историјске целине, богомоље, утврђења, музеји.

Већина покретног, непокретног и нематеријалног културног наслеђа није препозната у међународним оквирима и не налази се под заштутом Унеска, због нашег недовољног познавања вредности коју поседујемо, речено је на предавању.

Предавање је обухватило широк контекст културног наслеђа у друштвеном, формално правном и техничком смислу, о коме је говорио Раде Мрљеша, архитекта – конзерватор.

Колико познајемо, на који начин чувамо и како управљамо сопственим културним наслеђем – нека су од питања на која су стручњаци покушали да одговоре.

Небригом и занемаривањем културног наслеђа долазимо у ситуацију и да трјно останемо без тог богатства, што је велики губитак за данашње али и будуће генерације.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *