Локална самоуправа да попише штету, држава ће финансирати обнову

Држава ће финансирати санацију мостова на локалним путевима, санирање локалних водотокова, обнову система за наводњавање, канализационих система, санацију клизишта на путевима.

Обавеза локалне самоуправе је да у наредних пар дана попише насталу штету и припреми пројекте, а држава ће финансирати све оно што је потребно урадити и што поплављене општине дефинишу као приоритет, рекао је након састанка са министром привреде Браниславом Недимовићем, Мирослав Николић, председник општине Кнић.

Николић је додао да су у току интензивни радови на отклањању последица поплава, као и да је отворен наменски рачун за помоћ најугроженијима.

На састанку са министром пољопривреде Браниславом Недимовићем и директором владине Канцеларије за јавна улагања Марком Благојевићем, представници 17 угрожених општина, међу којима је и шумадијска општина Кнић, добили су инструкције како да пријаве штету, да би им држава помогла у санирању.

Приоритет ће бити обнова оштећених стамбених објеката и помоћ породицама које су најугорженије.

У општини Кнић је још увек је на снази ванредна ситуација, а комисија на терену пописује и процењује штету насталу услед елементарне непогоде.

Општина Кнић активирала је наменски рачун на који грађани и привредни колективи могу да уплате новчану помоћ намењену за отклањање последица бујичних поплава у тој општини.

Према најавама, држава ће финансирати санацију мостова на локалним путевима, санирање локалних водотокова, обнову система за наводњавање, канализационих система, санацију клизишта на путевима.

Влада је прогласила елементарну непогоду у 22 локалне самоуправе.

За санацију јавних објеката, мостова, путева и водотокова опредељено је милијарду динара.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *