Могућност привредне сарадње Израела и Крагујевца

Амбасадорка Израела у Републици Србији Алона Фишер Кам и градоначелник Крагујевца Радомир Николић сагласили су се, да двогодишњу сарадњу између локалне самоуправе и амбасаде ове земље, са нивоа промоције и размене садржаја из културе и туризма треба пренети и у област привреде.

Израел је земља завидне економије и богатог искуства у старт ап програмима, еко систему, али и информационим технологијама.

Развијање сарадње је дуг и захтеван процес. На састанку амбасадорке Израела и градоначелника Крагујевца сагледане су могућности о довођењу великих израелских компанија у Крагујевац, повезивању школа и универзитета две земље.

Крагујевац је био први град који је на званичној дужности амбасадора Израела у Републици Србији Алона Фишер Кам посетила.

Привлачење туриста из Србије Израелу, размена културног наслеђа, уметничких програма, поготово израелске кинематографије и гастономских обележја два народа пре две године били су полазна тачка будуће сарадње.

У међувремену, водећи изрелски стручњаци ИТ сектора долазили су у Крагујевац како би се сарадња наставила и развила у привреди.

Искуства ове земље у стварању модерног, ефикасног јавног сектора и предузетништву треба применити.

Градоначелник Крагујевца Радомир Николић упознао је амбасадорку Израела Алону Фишер Кам о два велика пројекта који се очекују у овој години.

Први, Data Recovery centar, инвестиција државе вредна 40 милиона евра,а други је градски дата центар који ће функционисати захваљујући донацији у опреми Народне Републике Кине. Он је основа за стварање Smart city решења.

Крагујевац интезивно ради на стварању модерних ефикасних сервиса јавне управе, чији је први резултат систем наплате и функционисања јавног превоза.

Размишља се и о смарт сервисима за обданишта, јавну расвету, систем очитавања водомера и друге услуге на локалном нивоу. Велике компаније у Шумадији увек су пожељне и добродошле.

Амбасадорки је предствљено да, иако се на десетине нових генерација образују у средњешколском и високообразовном систему за сектор информационих технологија, још увек је највећи проблем у Србији недостатак кадрова за високотехнолошки посао.

Град мора поред потраге за фирмама које пружају такву врсту услуге и да убрзано развија и пратећу инфраструктуру.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *