На 14. ЈоакимИнтерФесту пет међународних и два позоришта из Србије

Уметнички директор и селектор међународног позоришног фестивала Јоаким ИнтерФест, Слободан Савић и директор Књажњвско-српског театра Милош Крстовић, представили су избор овогодишњих представа за 14. Међународни позоришни фестивал Јоаким ИнтерФест, који ће се одржати у Крагујевцу од 7. до 14. октобра.

Ове године на фестивалу ће се представити седам позоришта – пет међународних и два из Србије.

За предстојећи 14. Јоаким ИнтерФест у Крагујевцу, најављена су велика имена позоришта и глуме.

Избор овогодишњих представа је, према речима уметничког директора и селектора фестивала Слободана Савића, један је од најквалитетнијих од оснивања овог фестивала.

Најављена су позоришта из Словеније, Хрватске, Румуније, Бугарске Грчке и Србије.

Представиће се пет међународних и два театра из Србије.

До 2020. године, тврди селектор Слободан Савић, овај позоришни фестивал убрајаће се међу три најзначајнија у Србији.

У јануару ове године Савић је изабран за новог селектора Јоаким ИнтерФеста, након чега је најавио корените промене.

Једна од новина је да ће се уместо досадашњих шест доделити само две награде – Гранд при за најбољу представу фестивала и специјална награда града Крагујевца.

Замишљен је и нови концепт фестивала, који ће селекцијом представа направити модерно, савремено позориште и тако привући млађу публику. Наде се ове године, полажу у представу позоришта из Букурешта.

Скромним буџетом, уз помоћ града Крагујевца, почињу велике припреме до јесени. 14. ЈоакимИнтерФест отвориће представа „Тесла“ грчког позоришта, а за спектакуларан завршетак фестивала сачувана је представа“ Ко се боји Вирџиније Вулф“, позоришта из Хрватске, са којим ће се Крагујевачкој публици први пут представити Раде Шербеџија.

Иначе, на конкурсу Министарства културе за савремено стваралаштво у Србији, ове године ЈоакимИнтерФест-у, нису одобрена финансијска средства.

Извешрава новинарка РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *