Насиље у породици – 252 хитне мере од 1. јуна

Према подацима основног јавног тужилаштва у Крагујевцу, од 1. јуна, од када је ступио на снагу нови Закон о спречавању насиља у породици, изречене су 252 хитне мере.

Од тог броја, суд није усвојио само шест или седам мера, што сведочи о успешности примене нових законских решења.

Насиље у породици постало је део наше свакодневице. Одвија се кроз различите видове психичког, физичког, сексуалног и економског малтретирања.

Често траје дуги низ година, сакривено од погледа околине, а оставља тешке емотивне и здравствене последице на жртву, као и на остале укућане, а посебно на децу.

Подаци Центра за социјални рад у Крагујевцу показују да је у последњих десет година повећан број откривених случајева насиља. О томе сведочи чињеница да је 2008. откривено 50-ак случајева насиља, а 2016. чак 1390.

За превенцију насиља у породици и спречавање ове негативне појаве неопходно је успостављање међусекторске сарадње.

Мрежа установа и органзација које могу допринети сузбијању насиља, формирана је у Крагујевцу 2008. године.

Нови Закон о спречавању насиља у породици предвиђа да полиција може да изриче две врсте хитних мера – забрану приласка и комуникације и удаљење из стана.

Полицијски службеник, који је прошао посебну обуку, има овлашћење да потенцијалном починиоцу насиља у породици, или ономе ко је то већ урадио, изрекне хитну меру, након процене ризика.

О томе, потом, обавештава тужилаштво, које је задужено за даљу процену ризика. Према подацима основног јавног тужилаштва у Крагујевцу, од 1. јуна, од када је овај закон ступио на снагу, изречене су 252 хитне мере.

Од тог броја, суд није усвојио само шест или седам мера, што сведочи о успешности примене нових законских решења.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *