Није преузето преко 3800 здравствених књижица

На шалтеру филијале Републичког фонда за здравственo oсигурање у Крагујевцу има преко три хиљаде осамсто непреузетих здравствених књижица.

Најревноснији у преузимању књижица су становници општине Лапово, док своја документа нису преузели Крагујевчани, као ни здравствени осигураници Аранђеловца и Тополе.

Право на здравствену електронску књижицу имају запослена лица, пензионери и грађани који обављају самосталну делатност и чланови породица осигурани преко њих, пољопривредници и незапослени Националне службе за запошљавање.

Иако су запослени Републичког фонда за здравственo oсигурање радили прековремено како би сви грађани Крагујевца и оклоних општина могли на време да добију своје здравствене књижице непреузете електонске картице није узео највећи број Крагујевчана.

Више од три хиљаде наших суграђана нема нове здравствене картице.

Надлежни апелују на грађане да преузму нове здравствене књижице како би без тешкоћа могли да обаве специјалистичке прегледе или добију лекове на рецепт.

Без здравствених књижица лекарску услугу могу да очекују само деца до 18 година, труднице или породиље до 12 месеци након порођаја.

У лекарску ординацију без књижице примају само не пацијенте којима је потребна хитна медицинска помоћ.

Нове електронске књижице грађани могу да преузму на шалтерима Републичког фонда сваког радног дана од 7:30 до 15:30.

На шалтерима нема гужве а запослени у Филијали наводе да је интересовање грађана за преузимање нових електронских књижица веома слабо.

Почев од 28. фебруара Републички фонд за здравствено осигурање аутоматски оверава здравствене картице осигураницима самосталних делатности, пољопривредницима, иностраним пензионерима, верским службеницима.

Уколико грађани желе да провере да ли је зравствена књижица оверена тај податак могу да добију електронским путем ако укуцају свој матични број или у здравственим установама и апотекама.

Уколико се догоди да корисник изгуби здравствену књижицу нову може добити за месец дана уз личну карту и потребан образац који предаје на шалтеру Републичког фонда за здравствену заштиту.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *