Ниво воде у акумулацијама на задовољавајућем нивоу

Иако данима није било обилнијих атмосферских падавина, воде у акумалацијама Грошница и Гружа има довољно а снабдевање потрошача одвија се несметано.

И у систему Морава стање водостаја је у стандардним границама, па грађани не треба да буду забринути.

Вода за пиће из сва три система која су у надлежности јавно комуналног предузећа „Водовод и канализација“ пролази кроз ригорозну контролу, а надлежни тврде да је потпуно бактериолошки и хемијски исправна.

Према подацима крагујевачког Водовода, водостај система Грошница сада је за више од десет метара испод нивоа, а испуњеност акумулације је 33 одсто.

Тај податак не би требало да забрине грађане Грошнице, Станова и Ердеча који се снабдевају са ове акумулације, јер без обзира на мањи ниво, воде има у довољним количинама.

Систем Гружа производи 35 милиона метара кубних воде, а залихе су на адекватном нивоу, без обзира на недостатак атмосферских падавина.

Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација“ располаже са око 600 километара дистрибутивне водоводне мреже.

Залихе воде коју Крагујевчани као и житељи околних села и шумадијских општина користе у домаћинствима, довољне су за наредних годину и по дана, под условом да у том периоду атмосферских падавина уопште нема.

Лабораторијске службе Водовода даноноћно раде. У току 24 часа квалитет воде проверава се на два сата, а неки параметри као што је присуство хлора у води за пиће, на сваких сат времена.

Док вода не стигне до потрошача проверава се у лабораторијама Водовода, а трећи ниво испитивања обавља Институт за јавно здравље који има законску обавезу да свакодневно проверава квалитет воде коју дистрибуира Јавно комунално предизеће „Водовод и канализација“.

Вода је природно добро од националне вредности за сваку државу па је брига о воденим акумулацијама од великог значаја.

Иако је довољно воде на залихама воду би требало рационално трошити. Осим тога требало би повести рачуна о њеном загађењу које је у последње време присутно на воденим акумулацијама због несавесних грађана који остављају смеће.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *