Нова услуга Центра за социјални рад

Када стара особа више не може да живи сама, уместо одласка у дом, кад год за то постоји могућност, Центар за социјални рад покушаће да за њих пронађе хранитељску породицу.

До сада је такав смештај био намење само деци. Међутим, Центар за социјални рад „Солидарност“ у Крагујевцу уводи ову нову услугу у систем заштите, што је прва у низу активности, у оквиру обележавања 56 година и рада те установе.

Тродневна обука стручних радника, из Центра у Крагујевцу и из још 10 центара за социјални рад у региону, допринеће да се направе бољи стандради ове нове услуге, по којима ће се пружати услуга породичног смештаја за одрасле и остареле особе.

Породични смештај старих требало би да постане приоритетна услуга социјалне заштите старих.

Обука стручних радника Центара за социјалну заштиту, овог дела Централне Србије изводи се по акредитованом пројекту Центра за социјални рад из Зрењанина, који је међу првима у Србији применио услугу хранитељског смештаја за старе.

По старости становништва Србија је у самом светском врху. Зато овакве социјалне услуге на локалу пре свега помажу старима да остану да живе у свом кружњу.

Стручни радници након завршене обуке, моћи ће на што бољи начин да утврде да ли је хранитељска породица подобна и способна да брине о старој особи.

Такође радници ће проверавати да ли се те породице заиста брину добро о старима.

Извештава новинарка РТК Горица Стаменовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *