Oмбудсмани o животној средини

Уз подршку ОЕБС-а, у организацији Удружења Архус, наредна два дана у Крагујевцу српски локални омбудсмани расправљају о животној средини. 

Конференција ће донети конкретне предлоге и закључке како превазићи неусаглашеност између закона и праксе, јер се свим канцеларијама јављају грађани са проблемима из области екологије, чије решавање у висини случајева превазилази надележност локалних самоупрва.

Најчешћи разлози, а тичу се животне средине, због којих се грађани обраћају за помоћ омбудсманима су притужбе на дивље депоније, омогућавање приватницима производних делатности да своје радионице и мала предузећа сместе у сред стамбеног насеља или проблеми који се односе на нехигијену, загађење, изливање водотокова.

Примера ради у Суботици се грађани жале због проблема чије је решавање заглављено између републичких надлежних органа, грађевинске инспекцију, али и министарства привреде, јер је реч о нарушеној животној средини због запуштених фабрика.

Слична искуства деле и остали локални омбудсмани,односно долази до прожимања надлежности локалне и републичке власти, па је неретко случај да у том раскораку остану и грађани и њихови заштитници.

Како усагласити правне норме и праксу, али и имплементирати Архуску конвенција коју је Србија већ потписала  требало би да се процени наредна два дана.

Дводневна конференција „Локални заштитници грађана и заштита животне средине“ реализована је захваљујући Удружењу Архус центар из Крагујевца, а поред локалних омбудсмана скупу су присуствовали и представници министарства животне средине, Града Крагујевца и организације цивилног друштва.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *