Општина Кнић предузела низ мера за останак младих породица на селу

На територији Општине Кнић живи око 14 хиљада становника. Ова мала локална самоуправа припада неразвијеним општинама у Србији.

Становништво се углавном бави пољопривредом, а у 36 општинских села регистровано је 4 хиљаде пољопривредних газдинстава, највише у Србији.

Како би се млађи породични људи који имају више од троје деце задржали на селу, Општина Кнић спроводи низ мера. Истраживали смо како живе вишечлане породице у овој општини.

У емисији Шумадијски праг, која је на нашем програму у недељу после подневних вести, говоримо о положају младих људи који су одлучили да остану на породичним имањима.

Петочлана породица Божовић живи у Книћу. Како би увећали кућни буџет Оливера Божовић покренула је сопствени посао и отворила радионицу у којој израђује пресвлаке за ауто седишта. Новчана средства добила је од локалне самоуправе.

Божовићи се баве и пољопривредом и на породичном имању производе бројне животне намирнице.

Иако су многи млади људи у потрази за бољим животом напустили село и настанили се у околним градовима, Божовићи су донели чврсту одлуку да остану и живе на селу.

Породица Милосављевић, која има троје деце, живи у селу Липница. Супружници Зоран и Марија су запослени, али имају и фарму оваца.

Додатни посао око узгоја оваца је, кажу, добра одлука како би се новчана средства увећала.

Никада не би мењали село за град, али сматрају да би живот деце био много другачији када би било више забавних садржаја за најмлађе.

Према најновијим истраживањима и статистичким подацима Србија свакодневно остане без више од сто становника.

Како би се поправила демографска слика у Општини Кнић предузете су бројне мере.

Свим пољопривредницима који су конкурисали за средстава намењена пољопривредној производњи одобрене су субвенције.

Локална самоуправа обезбедила је бесплатан аутобуски превоз за основце и средњошколце, отварају се нова обданишта у околним селима, породиље добијају новчана средстава у износу од 10 хиљада динара током годину дана.

Подстиче се самозапошљавање, а 20 жена завршило је обуку у дигиталном предузетништву. Преко 50 младих људи добило је посао.

Општина Кнић је пре 50 година имала око 28 хиљада становника. Тај број је данас неупоредиво мањи, али радује чињеница да се демографска слика ипак мења.

У 2016. години у овој шумадијској општини рођене су 63 бебе. Тај број се наредне 2017. увећао на 78 новорођенчади, а у прошлој 2018. Општина Кнић је богатија за 85 беба.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *