Осам векова Светосавља

Историја Српске православне цркве и православног хришћанства међу Србима, започиње њиховим покрштавањем у раздобљу од 7. до 9. века.

Најважнија прекретница у историји догодила се 1219. године, када је црква у Србији постала аутокефална.

Од тог догађаја дели нас 8 векова, али како се испоставило, он ће коренито одредити формирање наше колективне етничке свести и развој образовања и културе.

Како су под крововима цркава и манастира настајале прве болнице, образовне установе и уметничке радионице у серијалу:
„Осам векова Светосавља“ говоре: проф др Радивој Радић, византолог Филозофски факултет Београд, проф др Зоран Ранковић,Богословски факултет Београд, др Зоран Чворовић, Правни факултет Крагујевац.

1. епизода

2. епизода

3. епизода

4. епизода

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “Осам векова Светосавља”

  1. Pohvala za priloge. Žalosno je što malo Srba zna da je pre 8 vekova Sveti Sava na velikom državnom saboru u Žiči, koji se održao na Spasovdan 1220. (tada 20.Maj) krunisao svog brata Stefana za Kralja svih srpskih zemalja i primorja (od tada je Prvovenčani i Sveti kralj), i to sa krunom koju je Stefan dobio iz Rima 1217.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *