Отворен први савремени ЦНЦ тренинг центар

Отварањем првог савременог тренинг центра за обуку ЦНЦ оператера, Средња стручна школа у Крагујевцу, обележила је 165 година постојања.

ЦНЦ тренинг центар опремљен је и реновиран, у оквиру сарадње јавно-приватног партнерства између школе, града Крагујевца, компанија МАЈНД Груп, Сименс, Вајкер Нојсон, Униор Компонентс, Горење, Тексим и пројекта немачке развојне сарадње „Подстицање запошљавања младих“.

У Савременом ЦНЦ тренинг центру, који је свечано отворен у Средњој стручној школи, обучаваће се млади од 18 до 35 година за занимање оператер машинске обраде на ЦНЦ машинама. У савременом центру, у који је уложено близу 200 хиљада евра, налазе се три производне ЦНЦ машине, две глодалице и један струг.

Заменица амбасадора Немачке у Србији, Доротеа Ренате Гизелман каже да Немачку и Србију повезују блиско партнерство.

Привреда представља централни стуб те сарадње. Од 2000. године Немачка је, кроз непосредну помоћ, за Србију издвојила близу две милијарде евра. 400 немачких компанија је инвестирало у нашу земљу, а отворено је 55 хиљада радних места.

Савремени ЦНЦ тренинг центар ће омогућити да Крагујевац и читава Шумадија ухвате корак са изазовима четврте индустријске револуције, рекао је Александар Пајић, саветник министра просвете, науке и технолошког развоја.

Центар је одличан пример реформе стручног образовања, који спаја образовне установе и привреду.

Крагујевац тежи да буде најпогодније место за улагање, како страних тако и домаћих инвеститора, нагласио је Радомир Николић, градоначелник Крагујевца.

Ова школа подржана је и кроз пројекат Реформа средњег стручног образовања, по моделу дуалног образовања, већ 5 година.

У оквиру формалног система, школује младе кадрове, потребне локалној привреди.

Циљ новоуспостављеног партнерства је да се кроз неформално образовање подржи отварање нових радних места и запосле млади, у складу са потребама приватног сектора.

Прва група од 12-оро младих из Крагујевца и околине, започела је обуку у реновираној школској радионици.

До краја ове године, још 36 незапослених младих ће добити прилику да заврши обуку и да се запосли у локалним компанијама.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *