Подршка Шумадинкама

Добитнице финансијске подршке чија је сврха боље пословање и унапређење производње и пласмана производа на тржишту потписале су уговор о бесповратној додели новца са Регионалном агенцијом за економски развој Шумадије и Поморавља. 

Двадесетдевет жена са подручја Шумадијских села, али и из Колубарског округа конкурисале су за доделу грантова у оквиру програма „Унапређење економског и друштвеног положаја жена у руралним подручјима“.

Пројекат којим се женама на селу помаже у производњи воћа, сеоском туризму и одржавању старих заната финансиран је потпуно средствима Швајцарске развојне агенције.

Представници земље донатора изјавили су у Драчи, где је организовано потписивање нових уговора, да ће Швајцарска и даље подстицати развој предузетништва у Шумадији.

Кориснице грантова, 29 жена из села Шумадијског и Колубарског округа добиле су у просеку 180 хиљада динара за куповину опреме којом ће побољшати производњу у области прераде воћа, традиционалне хране, изради керамичких предмета или занатских производа.

Ово је само један од неколико пројеката које истовремено реализује Регионална агенција за економски развој.

Подржава се и производња ракије, вина и цео подухват је назван јасно: Развој територијалног идентитета. У наредном периоду циљ је објединити све гране предузетништва у селима Шумадије.

Драгоцена донација обухваћена је ранијом стратегијом Швајцарске за развој Србије. Подсећамо, крајем априла, у Београду је промовисана нова Стратегија Швајцарске за подршку Србији, према којој ће Швајцарска у наредне четири године за Србију определити 95 милиона евра.

Швајцарска је четврти билатерални донатор у Србији и захваљујући подршци ове развијене земље у Србији је отворено 100 хиљада радних места, остварен приход од 50 милиона евра у малим и средњим предузећима.

Представици земље донатора кажу да је окосница сваке успешне националне економије управо приватно предузетништво.

Током претхдне две деценије Швајцарска је са преко 350 милиона евра помогла Србији. У Шумадији у 30 предузећа чији рад помажу, 69 незапослених нашло је радна места, а 130 младих обучава се кроз различите пројекте.

Крагујевац је на листи градова које је Швајцарска одредила за приоритете за ивестирање у наредне четри године обухваћене Новом стратегијом.

Поред подршке руралном и регионалном развоју, Швајцарска ће у наредне четри године у Шумадији подржавати: старт ап програме, породична предузећа, образовање младих, унапређење енергетске ефикасности.

Опредељење да се подржи опстанак жена у занатским пословима, преради хране и етно туризму је из разлога што су те делатности неодвојиве  од  Шумадије одвајкада.

Кориснице грантова чувају не само породичну економију, већ и традиционално наслеђе.

Сеоска жена у традиционалној култури Шумадије и Колубаре је успешна и умешна. Сналажљиве и способне чак и када се баве мушким занатима.

Ни наша традиционална храна неће нестати, јер она проналази нову форму у савременим условима живота, поручује етнолог Натша Николић и додаје да смо у обавези да чувамо традиционалне вредности као важан сегмент нашег нематеријалног наслеђа којим је обликован наш идентитет.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *