Позив послодавцима да се укључе у дуални модел образовања

На привредном савету Града закључено је да се код привредника појавила потреба за новим профилима радне снаге.

Тим поводом, формирана је радна група, која треба да одговори захтевима локалних привредника.

Позив је упућен свим послодавцима, који имају намеру да се укључе у дуални модел образовања за школску 2019/2020. годину.

Неопходно је да заинтересовани попуне изјаве о намери послодавца за укључивање у дуално образовање.

Привредна комора Србије позвала је све послодавце, који имају план, да се укључе у дуални модел образовања, за школску 2019/2020. годину.

На основу прикупљених изјава о намери послодавца за укључивање у дуално образовање, формираће се Предлог о потребама привреде за будућим кадровима.

С обзиром на то да је Крагујевац један од главних индустријских центара у Србији, неопходно је радити унапред на дуалном образовању.

Стога је формирана радна група, која треба да обухвати све захтеве привредника.

Упитнике, који су у сагласности са законом и обавезујући, формирали су Град, Национална служба за запошљавање, као и Регионална привредна комора Шумадије и Поморавља.

Како би се што већи број привредних друштава и предузетника укључио у образовни процес, у Регионалној привредној комори Шумадије и Поморавља, 14. марта, биће организован састанак са привредницима, који се нису изјаснили о профилима занимања потребним за њихово будуће пословање, у наредних три године.

Одлука о структури уписа у средње школе за дуални модел образовања, броју ученика и одељења, биће формирана на основу података из изјаве о намери.

Коначну одлуку Министарство просвете, науке и технолошког развоја, донеће објављивањем Конкурса за упис ученика у средње школе, који се очекује крајем априла 2019. године.

Привредна комора Србије активно је укључена у овај процес, који ће пуну примену имати од ове године.

Члан Градског већа за привреду је најавио да ће се, до краја године, у Крагујевцу, запослити преко 1.500 младих.

На локалном тржишту рада велике су потребе за машинбраварима, заваривачима, возачима свих категорија, куварима, трговцима и конобарима.

Извештава новинарка Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *