Представа „Двеста“ на фестивалима?

Да је захтевна и успешно изведена продукција представе „Двеста“, чија је премијера одржана у Књажевско српском театру током викенда задовољила укус крагујевачке публике и јавности потврђује и податак да су национални медији посветили пажњу овом комаду.  

У години великог јубилеја 200-годишњице од стварања модерне српске државе овај комад има вишеструк значај за крагујевачку и српску позоришну и културну сцену.

Град је на много начина подржао ово позоришно остварење које према првим реакцијама крагујевчана увелико превазилази локалне домете и представља искорак у продукцији крагујевачког ансамбла.

Наговештена је и могућност и да се представа „Двеста“ појави на фестивалима на којима Крагујевчана није било годинама, најавио је члан Градског већа за културу Миљан Бјелетић.

Аутор, Крагујевчанин Петар Михајловић и редитељ Јовица Павић кога позоришна публика памти по представи Свети Георгије убива аждаху, двовековну националну историју представљају кроз живот једне српске породице.

Представа „Двеста“ говори о нама пре и нама данас, кроз „типичну“ српску фамилију, са вим њеним слабостима и амбицијама за опстанак, која се сналази и плива у свим режимима и системима и из свега излази као победник.

Комад кроз пет целина прича причу о „типичној“ петочланој српској породици која се сналази у свим режимима и системима, на тренутке се описује Крагујевац, али и сви остали грдови у Србији.

Духовита, саркастична, болно отрежњујућа. Комад је вишеструко значајан за крагујевачку и српску позоришну и културну сцену. Представа се појављује у години великог јубилеја – два века од стварања модерне српске државе и проглашења Крагујевца за престони град.

У години јубилеја, све градске установе кулуре учествоваће у обележавању 200-годишњице од стварања модерне српске престонице у Крагујевцу.

Град је пружио подршку Театру у реализацији пројекта. Одлука је једноставна. Са позоришном публиком и крагујевчанима најпре поделити обележавање јубилеја.

У представи „Двеста“ учествује више од 40 глумаца и статиста. Богата сценографија, костим, шминка, продукцијски захтеван подухват отворио је ново поглавље за крагујевачки театар, позоришне аранжмане.

Ово је четврта премијера од почетка сезоне у књажевско српском театру и већ је привукла пажњу не само крагујевачке већ и јавности у Београду који је у водећим медијима посветио пажњу необичној и запаженој представи.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *