Превенција рака грлића материце

У оквиру Европске недеље превенције рака грлића материце, која се обележава од 20. до 26. јануара, крагујевачки Институт за јавно здравље организовао је предавање за запослене у Предсколшкој установи „Авиончић“, у насељу Аеродром.

Васпитачицама „Авиончића“ одржано је предавање на тему превенције ове опаке болести.

„Према последњим подацима Института за јавно здравље Србије, у нашој земљи је 2015. године регистровано више од хиљаду новооболелих“, наводи се у саопштењу крагујевачког института.

Доктор Магдић каже да су превентивним акцијама успели да смање број оболелих у Србији и наглашава да више нисмо земља која је на првом месту по смртности због овог обољења.

У складу са тим најављује ускоро и ширу акцију Министраства здравља.

Скрининг програми, кажу лекари, „могу да спрече 80 процената случајева рака грлића материце, откривајући малигну дегенерацију у преинвазивној фази“.

Извештава новинарка РТК Снежана Ћериман.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *