Пријава деце у вртиће преко еКГ картице

Недавно објављена вест да ће убудуће родитељи бити у обавези да се приликом довођења деце у обданишта чекирају картицом за јавни превоз допринела је великом броју позива грађана који су још увек збуњени новином која се најављује.

У Градској агенцији за саобраћај надлежни су потврдили да је реч о обавези, али да је превасходни циљ чекирања е-КГ картицом у вртићима интерес локалне самоуправе да проверава ток новца који се издваја за субвенционисање и државних и приватних обданишта.

Е-КГ картица биће део смарт сити картице која ће грађанима омогућити низ бенефита и попуста, кажу надлежни из ГАС-а и додају да лични подаци неће бити угрожени, али да ће се тачно знати када су деца похађала вртиће, јер су забележени примери нетачних приказа кроз присуство, односно одсуство деце у обдаништима.

После вести која је објављена у локалним медијима да ће ускоро родитељи бити у обавези да, кроз е-КГ картицу за јавни превоз пријављују долазак и одлазак деце из обданишта, Телевизију Крагујевац позивали су грађани са питањем на који начин ће се најављена новина испуњавати.

Многи су били забринути зашто се картицом за јавни превоз евидентира боравак деце у обдаништима, као и тиме како ће се и да ли наруштити Закон о заштити личних података?

Надлежни из Градске агенције за саобраћај потврдили су да ће сви родитељи или сродници који доводе или преузимају децу из државних или приватних обданишта морати убудуће да то учине са картицом за превоз, али да циљ није праћење родитеља, већ ток новца од субвенција.

Функција е-кг картице омогућиће грађанима низ бенефита, попуста, привилегија које се остварују на основу коришћења субвенција градског буџета.

Сви родитељи данас користе субвенције градског буџета, пре свега у контексту остављања деце у обданишта било државна било приватна. Када град одређена средства одваја он жели да прати ток новца.

Средства су јасно дефинисана за онај дан када је дете користило услуге обданишта, значи и оброке и услуге особља. То се обрачунава по одређеном коефицијенту, али дете мора да буде присутно. Имали смо велики број злоупотреба, где је одређени број обданишта штиклирао да су сва деца ту, а када наиђе инспекција онда се заправо установи да пола деце нема.То је директно коришћење буџета ненаменски, како би се то спречило сви родитељи који остварују субвенције биће обавезни да се чекирају да су дете довели, тада ће камера сликати чекирање и камера ће бележити ко је преузео дете.

Смарт сити картица коју ће по свој прилици предводити е-КГ картица за јавни превоз још увек грађанима није довољно позната.

Суштина је, да ће функционисати као јединствена картица којом се омогућава не само јавни градски и приградски превоз, већ и привилегије приликом куповине и коришћења услуга предузећа и установа које финансира град, попут примера да је ученицима са пресонализованом е-КГ картицом омогућен бесплатан улаз на базене једном недељно.

У ГАС- у кажу да се ради на томе, да од јесени ученици на одмору купују ужину без ношења готовог новца у школу, како би се њихова безбедност и на тај начин појачала.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *