Привредници и Школска управа о систему дуалног образовања

Представници Привредне коморе и Школске управе одржали су Инфо дан на тему дуалног образовања, које подразумева учење кроз рад, и уписа ученика у средње школе за школску 2019-2020. годину.

На радном састанку са привредницима и директорима школа, у Првој крагујевачкој гимназији, говорило се о дефинисању проблема као и налажењу решења за школовање одређених кадрова.

Крагујевац је, међу првим градовима у Србији, почео са применом дуалног образовања, поред још 51 града и општине.

У пројекту дуалног образовања учествује и 600 компанија, 4500 ученика са 33 образовна профила.

С обзиром на то да је у току припрема плана уписа за школску 2019/2020. годину, циљ скупа био је да се привредници детаљније упознају са предностима дуалног образовања који је дефинисан Законом, а почиње да се примењује од 1. септембра ове године.

На територији Шумадије прикупљено је више од 30 изјава о намери укључивања у овакав вид образовања.

Ђаци ће у Крагујевцу моћи да се образују кроз рад у 11 компанија.

Привредници су изразили потребу за профилима као што су: бравар заваривач, оператер машинске обраде, индустријски механичар, електричар, механичар моторних возила, техничар за компјутерско управљање ЦНЦ машинама, пекар, кувар, месар, трговац, оператер у прехрамбеној индустрији.

Такође, постоји потреба за профилима који још увек нису у дуалном систему, а то су столар и алатничар.

Дуално образовање ће значајно утицати како на повећање конкурентности локалне привреде, тако и на смањење стопе незапослености међу младима.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *