Проблеми реинтеграције повратника из ЕУ

Боравиште на територији града Крагујевца од почетка ове године добило је 37 повратника по основу Споразуму о реадмисији, док на решење свог статуса тренутно чека још десет лица.

Према подацима Удружења грађана „Стабло“, реч је о припадницима ромске националности, од којих је већина у Крагујевац дошла из Немачке, Шведске, Холандије, Италије и Белгије.

Њима су, пре свега, неопходна лична документа, без којих не могу да постану део здравственог, социјалног и образовног система.

У организацији Удружења грађана „Стабло“ у Крагујевцу је одржан дискусиони форум посвећен повратницима по основу Споразума и реадмисији и особама са Косова и Метохије.

Циљ форума је сагледавање начина пружања помоћи и подршке особама која долазе из иностранства или са реадмисије, за накнадни упис у матичну књигу рођених, добијање личних докумената као и могућностима за пружање потребне правне помоћи ради остваривања права на нормалан и пристојан живот.

Према подацима Удружења грађана „Сабло“, реч је о припадницима ромске националности, од којих је већина у Крагујевац дошла из Немачке, Шведске, Холандије, Италије и Белгије.

Проблеми вишестуких миграната односно повратника по Споразуму о реадмисији који су земљу напустили из економских разлога су поновна реинтеграција, односно укључивање у све системе који ће им омогућити да остваре основна људска права.

Форуму су присуствовали представници града, Центра за социјални рад, Националне службе за запошљавање и Полицијске управе Крагујевац.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *