Рудник, неоткривена планина

Тихи „Шумадијски див“, значајно је место историје народа, који су живели у овим крајевима пре Словена, а потом, бурни догађаји, који су се одвијали у крошњама те тајанствене и заводљиве планине, писали су вековну историју Срба.

Ту су дефиловали цар Душан, сви Немањићи, Лазар је захваљујући Руднику подизао стандард Србије.

Овде су била омиљена ловишта деспота Стефана Лазаревића, на овом месту, са окончаним животима деспота Ђурађа и Ирине или Јерине Бранковић, дошао и крај слободне Србије.

Овим путевима Сулејман је јуришао на Београд. Руднички крај је заправо крвоток српског националног бића.

Планина која је дуго и снажно скривала хајдуке, била је пресудни савезник Карађорђу у Првом српском устанку.

Милош је из Такова повео Други. У оба догађаја, прво се ослобађао Рудник, па све остало. И први отпор нацистима догодиће се овде. Али, то је само део тајни које крије Рудник.

Планина са преко 650 врста биљака, богатим ловиштима, виноградима, изворима, шумама, прави разлог зашто причамо о заборављеној планини је далеко важнији, и ако буде слуха државе, и локалних власти биће и много користи, попут оне коју су из Рудничког краја црпели Келти, Римљани, Дубровчани, кнез Лазар.

У серијалу о, још увек непознатој планини, откривамо живот у овој облсти која, полако остаје без најважнијег – људи, како се живи, како би могло, како је било некада и колико је потребно снаге, времена и кондиције старим људима, који силазе стрмим стазама, јер путеви не постоје, на Руднику, планини у чијим ловиштима једино живе муфлони.

Прича о заборављеној српској планини у документарном серијалу од четри епизоде.

Ауторка Слађана Обрадовић

Рудник, неоткривена планина ( I – епизода)

Рудник, неоткривена планина ( II – епизода)

Рудник, неоткривена планина ( III – епизода)

Рудник, неоткривена планина ( IV – епизода)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *