Сан о слободи везан је за сан о обнови државе

„Данас на овом месту славимо нови живот нације и сећамо се борбе и херојских дела наших предака који су своје животе дали за вакрс српске државе. Стара Србија родила је нову, а нова ће дати одговор на нове изазове и ово време последње обмане у коме се није лако снаћи и сазнати ко је коме савезник, а ко коме и због чега џелат“, поручио је градоначелник Крагујевца Радомир Николић са свечаности која је, поводом Дана државности, одржана у Старој скупштини.

Дан државности Републике Србије обележава се данас, у знак сећања на два значајна историјска датума, посебно важна за културно-историјски и национални идентитет Срба.

На Сретење 1804. године, српски устаници, предвођени Карађорђем, на Збору у Орашцу одлучили су да покрену Први српски устанак.

У Крагујевцу је, на исти дан, 1835. године донет Сретењски устав, први устав Србије и један од најдемократскијих и најлибералнијих устава тог времена.

Због тога српски народ на Сретење одаје почаст својим славним прецима, сећајући се њихових дела и показујући колико је вредно живети и борити се.

Сан о слободи везан је за сан о обнови државе, јер без сопствене државе нема ни праве слободе. Ако изгубимо државу или било који њен део, изгубићемо историју кроз коју је она стварана. Потрудимо се да будемо достојни потомци да бисмо били достојни преци, поручио је у сретењској беседи Владан Вукосављевић, министар културе и информисања.

Србија је земља у чије је темеље уткана врлина, јер је слободарски дух једна од најдрагоценијих врлина и појединаца и друштва. Наши су преци сањали и стварали, досањали и створили ову државу, и док је ње биће и Срба и овде и свуда на Балкану. Она је настала као испуњење завета бројних генерација. Заветну обавезу стога морамо да чувамо онако као што се завет у Србији одувек чува, сваким дамаром своје телесне и духовне снаге.

Свечаној академији присуствовале су бројне званице – представници привредног, културног и политичког живота града и државе.

У уметничком делу програма, глумци Књажевско-српског театра извели су игроказ у режији и адаптацији Драгана Јаковљевића.

Кроз ликове Димитрија Давидовића, Јоакима Вујића, проте Матије Ненадовића и Симе Милосављевића Паштрмца, оживљене су прилике у престоном Крагујевцу, којим је владао кнез аутократских, али истовремено и прагматичних црта.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *