Сарадња Крагујевца и Пекинга из области физике

Универзитет у Крагујевцу прикључио се, потписивањем Споразума о сарадњи са Институтом за физику Академије наука у Пекингу, кругу научника који ће своје академско знање и искуство поделити и са колегама из Кине.

Споразум је потисан у Министарству просвете, а у име крагујевачког универзитета потписала га је проректорка за науку Мирослава Петровић Торгашев.

Институт за физику високих енергија Кинеске академије наука из Пекинга, са 1.500 истраживача и 500 докторанада, кажу, водећа је кинеска институција у области физике. Сарадње ће, најављују, бити на свим нивоима.

Институт из Пекинга од 2016. године сарађује са Институтом Винча, а претходних година су им се придружили и фактултети из Србије.

Универзитет у Крагујевцу, иако је сарадња постојала и раније, ове године је и званично постао део мултидисциплинарног тима који се кроз физику бави и медицином, нано науком и нано-технологијом.

Извештава новинарка РТК Снежана Ћериман.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *