Сезона слава – умерено са храном и пићем

Сезона слава је почела. Они који се брину да је обилна српска трпеза претња по њихово здравље, треба да послушају савете лекара који кажу да све треба јести, али у умерeним количинама.

Из Завода за хитну медицинску помоћ апелују, да у време када се слави скоро свакодневно, обавезно треба повести рачуна о количини хране и алкохола коју уносимо у организам, како не би дошло до здравствених тегоба.

Славска трпеза не може се похвалити малом количином угљених хидрата, већ маснијом и калоричном храном. Истовремено је врло укусна и тешко јој се мже одолети.

Зато, се веома често дешава да долази до преједања и претераног уноса калорија.

У Заводу за хитну медицинску помоћ саветују да треба бити умерен и у храни и у пићу и треба узети „од свега по мало“.

Многи праве грешку и на славу одлазе празног стомака. Лекари кажу да се, у таквим ситуацијама, ствара ризик од надутости, болова у стомаку, али и повишен крвни притисак.

Статистика показује да просечан славски тањир у Србији има од четири до седам хиљада калорија, а да препоручени дневни унос калорија износи око 2.200 калорија.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *