Традиционално припремање прерађевина од млека, у Шумадији, условило је да се сир и кајмак сврстају у врхунске гастрономске производе Србије.
Када је реч о храни, истанчан укус сладокусаца целог света, указује да су производи од млека из Србије препознатљиви у свету.
У емисији Шумадијски праг, која је на нашем програму у недељу после вести у подне, говоримо о овом шумадијском бренду и женама, које живе на селу а баве се производњом и продајом сира и кајмака.
На градским пијацама, у млечним павиљонима, свакодневно, жене које живе у околним селима, износе и продају млечне прерађевине.
Пут до финалног производа није ни мало лак јер производња сира и кајмака подразумева целодневни посао око ових, врло осетљивих, животних намирница.
Жене, које живе на селу а баве се прављењем сира и кајмака, морају да имају добре услове када је реч о овој производњи.
Намирнице које продају подложне су ригорозној контроли.
Супружници Светлана и Драган Цветковић, који имају стадо француских алпино коза, производе козји сир и кајмак, а недавно су покренули и производњу качкаваља, који је оплемењен зачинским биљем.
Традиција и култура једног народа препознатљива је и по гастрономији.
У укусима хране из Србије уживају бројни гастрономски сладокусци, из земље и иностранства.
Укуси и мириси хране могу нам донети добар економски бенефит, јер су прерађевине од млека, справљане на традиционалан начин, веома цењене, на домаћем и иностраном тржишту.
Шумадија има велике потенцијале, када је реч о справљању сира, који може да парира чувеним француским сиревима.
Кајмак је производ препознатљив као прави српски бренд, посебно прављен на шумадијски начин.
Извештава новинарка Катарина Мировић.
One thought on “Сир и кајмак – шумадијски бренд”