Свечано за 50 рођендан Радио Крагујевца

Најстарији електронски медиј у граду, Радио Крагујевац, са историјом дугом 50 година од изузетне је важности Министарству културе Републике Србије,

јер се испоставило да су локални и регионални медији од пресудног значаја за остваривање јавног интереса грађана, оценили су представници ресорног Министарства поводом обележавања јубилеја наше медијске куће.

Наглашено је и да се опстанак РТК више не доводи у питање, јер је Радио Крагујевац током претходних 5 деценија сврстан у водеће медије у земљи.

Град Крагујевац пружиће сву помоћ даљем развоју РТК, јер све трагове развоја града протеклих 50 година, свакодневно су слушаоцима пружали запослени у нашој медијској кући.

У некадашњој великој држави, радио програм емитовали су само велики градови, па је отварање радија у Крагујевцу имало велики друштвени, информативни, политички значај.

За пет деценија Радио Крагујевац постаје станица богате продукције, угледа, једном речју појам информисања Шумадије, Србије и некадашње Југославије.

Заједница Радио станица повезивала је програм, људе, догађаје. На свој пут кроз етар, радио Крагујевац је кренуо са најбољим кадровима у то време.

Обједињеном редакцијом Светлости и радија. Oскудном опремом, великим ентузијазмом. Преносе спортских догађаја из Крагујевца преузимале су све станице у Југославији.

Музички програм се издвајао по жанровски разноврсној матрици. Све време Радио Крагуејвац прилагођава се новим захтевним трендовима које неминовно носи развој друштва.

Програмски садржај Радио Крагујевца одувек је био важан слушаоцима, али и држави којој је постојање респектабилне куће, слушане, цитиране, награђиване све време остављао трагове развоја Шумадије, Србије.

Радио је постао кућни пријатељ свих Крагујевчана.

Слушаоци Радио Крагујевца на таласним дужинама и првог и другог радија деценијама ће слушати гласове најзначајнијих имена државне и локалне политичке сцене, најпознатије уметнике, спортисте, снимане су радио драме, хумористички програм, омладинске емисије, дечији програм – мали радио.

Богата продукција је стигла и до подухвата снимања плоча. Пилот примерак је носио звук једног Великог школског часа.
Основан са циљем да информише, негује говорну и језичку културу, осветљава важне теме, ослушкује жеље, потребе и критике слушалаца Радио Крагујевац је за педесет година превазишао очекивања.

Ти људи који су са похабаном техником пре 50 година успели да достигну високе стандарде радиофонског стварлаштва успели су да окупе све генерације слушалаца око радио апарата.

Радио Крагујевац су изградили као установу културе и информисања највишег ранга, јер су се реч и звук учили, поштовали, и делили са будућим генерацијама колега и неприкосновеним слушаоцима.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *