Светски дан имунологије обележен на ФМН

Поводом Светског дана имунологије, на Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу одржан је научни скуп.

Центар за молекулску медицину и истраживање матичних ћелија организовао је овај научни састанак на коме је саопштио до каквих су резултата дошли професори и истраживачи током предходне године.

Своје радове и публикације представило је 15 научних истраживача из Крагујевца, али и гости са других Универзитета и научних установа.

Предходне године у Центру за молекулску медицину и истраживање матичних ћелија, који има и статус Центра изузетних вредности, истраживање је спроводило девет професора, три доцента и десетине младих истраживача и докторанада.

Они су учесници три значајна међународна пројекта, шест пројеката Министарства за просвету, науку, и технолошки развој , три макро и 19 јуниор пројеката Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу.

Центар већ годинама доприноси развоју науке и стварању кадрова Факултета медицинских наука, кроз сарадњу са великим бројем професора и сарадника.

Та сарадња омогућила је и низ квалитетних докторских дисертација, које су у потпуности, или делом, урађене у овом Центру.

Центар сарађује са сродним институцијама у Србији са Природно математичким факултетом у Крагујевцу, ВМА, Медицинским факултетом у Београду, Институтом за медицинска и биолошка истраживања, Медицинским факултетом Универзитета у Источном Сарајеву, Институтом за примену нуклеарне енергије у Београду.

Осим тога, остварена је успешна сарадња и са иностраним академским установама. Универзитети у Берну, Пекингу, Тексасу, Валенсији и Северној Ирској само су неки од њих.

Група истраживача из Крагујевца, током прошле године, објавила је 29 међународних научних радова у најпрестижнијим светским научним часописима и више од педесет публикација у домаћим научним листовима.

Крагујевачки имунолози планирају да, у наредном периоду, наш град постане седиште Српског друштва за имунологију.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *