Светски дан превремено рођене деце

Поводом обележавања 17. новембра, Светског дана превремено рођене деце, Крст на улазу у Крагујевац осветљен је љубичастом бојом, будући да је то боја која симболизује ову тему.

На тај начин наш град се прикључио глобалној кампањи, која се обележава широм света у циљу подизања свести о проблему превременог рађања.

У свету се, око 15 милиона деце сваке године роди пре термина, а милион беба не преживи. У Србији, то је више од 4000 беба годишње, односно 11 свакога дана.

Будући да се рађају незреле, овим бебама је, да би преживеле, неопходна подршка специфицних медицинских апарата и велика стручност и посвећеност високообразованих медицинских радника.

Упркос томе, последице превременог рођења могу бити веома озбиљне и трајне, а превремено рођење је водећи узрок смртности деце млађе од једне године и други водећи узрок смртности деце млађе од пет година.

Бројне организације се труде да подигну свест о проблемима који настају услед превременог порођаја, како би се он могао спречити, али и дају савете мајкама како тим бебама да пруже најбољу негу.

Поред помоћи стручњака, драгоцена им је и подршка других родитеља са истим или сличним искуством.

Из тог разлога, основано је Удружење родитеља превремено рођене деце Србије “Мали Див“ које пружа подршку родитељима кроз побољшање квалитета лечења и неге превремено рођене деце.

Иначе, 17. новембра, широм света организују се активости у циљу подизања свести јавности о проблему превременог рађања и тешкоћама са којима се сусрећу родитељи превремено рођених беба.

Осим љубичасте боје, симбол превремено рођене деце је и низ од 10 дечијих чарапица, од којих једна, најмања, симболизује једну превремено рођену бебу од 10 рођених.

Извор kragujevac.rs.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *