У Крагујевцу бораве гости из Сплита

У Крагујевцу гостује неколико културно-уметничких друштава са подручја Хрватске.

За њих је у Градској управи приређен пријем, а гости који су посетили Крагујевац обишли су данас знаменитости града.

Сарадњу са удружењима и културно-уметничким друштвима са подручја Хрватске организовало је Удружење Срба из Хрваске „Никола Тесла“ које годинама негује пријатељство и дружење са представницима српске мањине која живи у Хрватској.

Сплићани и становници општине Кистање која се налази на северу Далмације предходних година боравили су у Крагујевцу када су склопљена бројна пријатељства.

Поновни долазак у наш град учврстиће добру сарадњу која се тренутно интезивно одвија у области културе.

Срби који живе на подручју Хрватске окупљени у културно-уметничким друштвима брижљиво чувају традицију и културну баштину.

У Сплиту је српска мањина веома активна. Гостујући у Крагујевцу, члан Градског већа и председник Одбора за односе са националним мањинама из Сплита, Тончи Блажевић назначио је да је почаствован доласком у Крагујевац.

Добра сарадња крагујевачког Удружења Срба из Хрватске „Никола Тесла“ са удружењима у којима се окупља српска мањина у Хрватској условила је долазак у Крагујевац бројних културно-уметничких друштава.

Град Крагујевац потписао је повељу о побратимству са Сплитом далеке 1973. године, али је та сарадња током деведесетих година, услед ратног егзодуса, прекинута.

Крагујевац је отворен град који има бројне побратимске и пријатељске везе са земљама и градовима у Европи и свету.

Госте из Хрватске примила је помоћница градоначелника Јасмина Предојевић Симовић, која је уз добродошлицу гостима понудила и бројне видове сарадње у области културе и привреде.

Гости из Хрватске у Свечаном салону града отпевали су једну далматинску песму, а током боравка у Крагујевцу обишли су Народну библиотеку „Вук Караџић“, католичку цркву Светог Јосипа, цркву Свете Тројице, Музеј и Спомен парк „21. октобар“.
У свечаној сали ПМФ-а бројна културно-уметничка друштва организовала су концерт песама и игара са подручја Далмације, Лике, Кордуна, Баније, Славоније, Босанске Крајине и Шумадије.

Програм је одржан под називом „Да не заборавимо национални и културни идентитет Срба и Крајишника“. Подршку су им дали Центар за неговање традиционалне кутуре „Абрашевић“ и Студентски културни центар.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *