Умро Серђо Маркионе

Бивши извршни директор компаније „Фијат Крајслер“ Серђо Маркионе преминуо је данас, објавила је компанија, а вест су пренели сви светски медији.

Серђо Маркионе један је од челника ауто гиганта који је препородио Фијат, Крајслер али и крагујевачку Заставу у коју је за десет година уложено близу милијарду евра.

Током његовог руковођења у време светске економске кризе успео је да обнови производњу и групацију Фијат остави без икаквог дуга у каси.

Маркионе је преминуо у 67. години, после компликација након недавне операције у болници у Цириху, саопштено је данас из ове фирме.

Маркионе се повукао са чела компаније „Фијат Крајслер“ из здравствених разлога, а његову функцију преузео је Мајк Менли.

Маркионе је требало да оде са функције 2019. године, али је већ раније рекао да ће он изабрати свог наследника.

Пре више од десет година, Маркионе спојио „Фијат“ са у то време банкротираним америчким произвођачем „Крајслером“.

Овај савез данас је седми по величини произвођач аутомобила у свету. Чувени директор ауто гитанта у црном пуловеру у Крагујевцу је 2008. године, у име компаније потписао десетогодишњи уговор са тадашњом Владом Републике Србије о преузимању крагујевачке фабрике аутомобила Заставе.

Маркионе је оставио ФЦА групацију без икаквог дуга, са очекиваних четири милијарде евра у каси и планом развоја који предвиђа 45 милијарди евра инвестиција до 2022. године и 25 нових модела аутомобила.

Након избијања светске финансијске кризе администрација тадашњег председника САД Барака Обаме очајнички је тражила спасиоца за велику америчку аутомобилску марку које се буквално распадала. Маркионе је и буквално препородио америчку фабрику.

Серђо Маркионе рођен је 1952. године у Кјетију, у италијанском региону Абруцо. Са 14 година породица емигрира у Канаду. Дипломирао је из чак три области: филозофије, потом права, а онда и економије.

Прве важне менаџерске успехе остварио је у Швајцарској где је његов таленат у оздрављивању компанија приметио Умберто Ањели, млађи брат оснивача „Фијата“, који га је и препоручио управи у Торину.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *