Велики дугови и грађана и привреде

Комунална предузећа чији је оснивач град суочавају се са проблемима када је реч о дуговањима.

Милионски износи, колико дугују грађани и привреда на име неплаћених рачуна за комуналне услуге, могу да угрозе рад комуналних предузећа, уколико се овакав тренд наплате настави.

Зато су градска предузећа која обављају комуналне услуге грађанима и привреди понудила репрограм.

Велики проблем, кажу у надлежни у локалној комуналној привреди, представља и заостала дуговања из ранијег периода која се, углавном, односе на велике привредне системе.

Да би градска комунална предузећа одржала ликвидност, потребно је да и грађани и предузећа редовно измирују своје обавезе, због чега су им понуђени репрограми.

У Јавном комуналном предузећу „Водовод и канализација“ наводе да укупан дуг грађана за утрошак воде износи преко 750 милиона динара, док приведа за услуге овог предузећа дугује више од 272 милиона динара.

До сада је близу две хиљаде корисника потписало споразум о репрограму за суму од 132 милиона динара, наводе у градском „Водоводу“.

И у највећем градском предузећу „Шумадија“ рачуни за комуналне услуге достигли су милионске вредности.

Ово предузеће потражује 150 милиона динара из ранијег периода.

За услуге уклањање возила и паркирање грађани дугују око 12 милиона динара, а на име закупнине гробних места 43 милиона.

Ипак, редовне платише су закупци тезги и локала на градским пијацама, па њихов дуг износи свега 7 и по милиона динара.

На име одвожења комуналног отпада привреда дугује 133 милиона динара, а грађани 377 милиона динара.

Од јанура до септембра, дуговање грађана Јавном стамбеном предузећу Крагујевац достигла су износ од 207 милиона динара.

У оквиру Система обједињене наплате, рачуне редовно не измирује више од 20 хиљада грађана.

Обавезе у оквиру СОН-а, у износу од девет до 100 хиљада динара, није платило више од три хиљаде грађана, док рачуне у распону од 1.500 до девет хиљада динара није измирило више од 10 хиљада корисника услуга.

Надлежни наводе да је редово измирење рачуна најбољи начин да се избегну дугови.

Прилив новца по основу наплате дуговања за комуналне услуге омогућиће боље функционисање комуналних предузећа, док ће грађани и привреда тако избећи непријатности око утужења које доноси и нове трошкове.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *