Запослени на отвореном да направе паузу од 11 до 16 часова

На температурама вишим од 36 степени Целзијусове скале препорука Министарства рада, запошљавања и социјалне политике и Управе за безбедност и задравље на раду је да запослени који се налазе на отвореном направе паузу од 11 до 16 часова.

Послодавце који се овога не придржавају могла би да сачека казна од 800.000 до милион динара, а одговорно лице које је наложило рад у оваквим околностима могло би да се суочи и са ванредним „издатком“ од 150.000 динара.

Многи инеститори се, међутим, жале да им овакве измене распореда радног времена онемогућава поштовање рокова.

На градилиштим у Крагујевцу неколико минута после поднева ситуација различита.

Радници на једном раде, а другом у хладу.

За послодавца црвени метео аларм и препорука министарства, кажу, често отежава рокове завршетка посла:

Томовић каже да је последавцима у таквим ситуацијама на располагању неколико варијанти, од прерасподеле радног времена, до ангажмана већег броја радника како би посао завршили на време.

За неодазвање на препоруке да се радницима обезбеде адекватни услови и током лета не буду изложени превисокој спољној температури казне су, кажу, незанемарљиве и крећу се од 800.000 до милион динара за фирме и 150.000 динара за лица одговрна за излагање запослених ризичном раду.

Извештава новинарка РТК Снежана Ћериман.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *