Јавна расправа о Закону о климатским променама

У Крагујевцу је одржана друга јавна расправа о Нацрту закона о климатским променама, у организацији министарства заштите животне средине.

Представнике министарства животне средине и одсека за климатске промене у Скупштини града примио је Зоран Прокић, члан градског већа задужен за заштиту животне средине.

Иначе Округли сто биће одржан и у Нишу, Београду, Пироту и Пријепољу.

Закон има за циљ успостављање система мониторинга и извештавања о емисијама гасова са ефектом стаклене баште и других информација од значаја за област климатских промена.

Ово је један од најважнијих системских закона који ће Србија усвојити, јер подразумева скуп мера и стандарда Европске уније који се морају применити и достићи како би смањили емисије гасова са ефектом стаклене баште.

У томе ће учествовати грађани, институције, привреда.

Привреда ће морати додатно да инвестира у промену сопствених технологија, а највећи бенефит имплементације новог закона било би набављање нове технологије са којом би домаћа привреда била конкурентна на светском тржишту.

Са јавне расправе поручено је да су доношење и примена новог закона важни како због достизања стандарда Европске уније у области животне средине, тако и због борбе са климатским променама, којима ће Србија бити и те како изложена у наредним годинама, поготово поплавама и сушама.

Само због тога Србија је од 2000. до 2015. године претрпела материјалну штету у износу од око 5 милијарди евра.

Иначе Округли сто биће одржан и у Нишу, Београду, Пироту и Пријепољу.

Јавна расправа се одржава са циљем да се прикупе коментари и сугестије за додатно унапређење постојећег текста Нацрта закона.

Избештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.