10 минута: Дан државности у Крагујевцу

Србији су потребни и Карађорђе и Милош, један да је пробуди, други да је подигне на ноге, јер устанак за слободу без уређења бива бесмислен, поручио је Радомир Николић, градоначелник Крагујевца на свечаној академији поводом Дана државности.

Председник Матице Српске, Драган Станић је, казивајући Сретењску беседу у здању Старе скупштине, месту где је 1835. године донет први Устав модерне Србије, нагласио да најбоље време за Србију тек долази, да се отварају нове могућности и да Србија нема времена да чека.

Србији су потребни они који хоће да се боре главом, срцем и снагом, рекао је Станић и подсетио да нас на то обавезује Сретењски завет.

Сретење се као Дан државности Србије славило до настанка Краљевине, Срба, Хрвата и Словенаца, наког чега је укинут, да би у Србији поново почео да се слави од 2002. године.

Државни празник Републике Србије јесте Сретење, спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године дигнут Први српски устанка и дан када је у Крагујевцу 1835. године издан и заклетвом потврђен први Устав Књажевства Сербије, подсетио је градоначелник Крагујевца Радомир Николић.

Казивајући Сретењску беседу, председник Матице Српске Драган Станић је нагласио да се Србији данас више него икада у протекле три деценије отварају истинске могућности за вођење добре, успешне и доследне политике засноване на одбрани националних интереса и способности укплапања у широке међународне оквире. Према његовим речима, најбоље време за Србију тек долази.

У уметничком делу Сретењске академије наступили су мешовити хор ФИЛУМ-а Универзитета у Крагујевцу, етно група „Завет“ и Градски камерни хор „Шлезингер“.

Глумци Књажевско српског театра извели су игроказ „Народе српски! Љубезна браћо моја“ у адапцацији и режији Марка Мисираче.

Приредила Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.