10 минута: Искуства Израела значајна за привредни развој Крагујевца

Отварање Канцеларије Привредне коморе у Јерусалиму која ће се бавити развојем економске сарадње Србије с Израелом, посебно у области иновација, и могућности будуће привредне сарадње Крагујевца и Израела биле су теме разговора представника града и регионалне коморе са израелским амбасадором Јахелом Виланом.

Закључено је да су трансфер знања, истраживање, развој и заједничке платформе за напредне технологије и наступ на трећим тржиштима, уз повећање иновативности и конкурентности домаћих производа, правци у којима ће се развијати будућа сарадња.

Укупна спољно-трговинска размена Србије и Израела у 2020. години износила 72,2 милиона евра, при чему наша земља бележи повећање извоза за 10 одсто у Израел.

Увоз из Израела у прошлој години износио је 33,9 милиона евра, што представља смањење од 15 одсто, у односу на 2019. Побољшава се и економска сарадња Крагујевца и Израела.

Крагујевац и Израел имају дугогодишњу квалитетну сарадњу у области културе, али имају и озбиљан спољно-трговински биланс.

Прошле године остварен је дефицит, али је у првом кварталу ове године извоз већи, па је забележен суфицит у спољно-трговинској размени.

У Израел извозимо машине и намештај, а увозимо махом хемисјке производе.

За Крагујевац су значајна искуства и смернице Израела, као једне од најиновативнијих економија и водећих старт-ап и технолошких нација.

Отварање Канцеларије у Израелу биће од изузетног значаја за подстицање привредног развоја, али и за ширење свести о значају и огромном потенцијалу за сарадњу израелске и домаће привреде.

Разговарало се и о дугорочној платформи за сарадњу са привредом и референтним организацијама Израела у подстицању конкурентности локалне привреде и даљем привлачењу страних директних инвестиција, пре свега компанија заснованих на знању.

Даље повећање нашег извоза зависи од конкурентности, иновативности и квалитета локалних производа.

Израел је у области дигитализације и старт-апова препознатљив као шампион.

У том смислу, крагујевачкој привреди потребни су партнери из Израела, који је лидер у примени иновација у различитим областима – од пољопривреде, преко индустрије, до здравства и спорта и који је велики извозник ИКТ услуга и високих технологија.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *