10 минута: Јачање циркуларне економије у Србији – нордијска искуства

Подизање свести кључних локалних партнера о важности циркуларне економије и утврђивање модела за наставак спровођења њених приниципа у Србији, неки су од циљева скупа посвећеног овој теми, који је одржан у Крагујевцу.

Конференцију о искуствима нордијских земаља у области циркуларне економије организовале су амбасаде Данске,Финске, Норвешке и Шведске, уз подршку Нордијског савета министара.

Циркуларна економија подразумева поновно искоришћавање отпада и доприноси уштеди ресурса, смањењу загађења, нижој цени производње, отварању нових радних места и промоцији иновација.

Иако је наша држава повукла значајне потезе у области циркуларне економије, знања и искуства нордијских земаља, које предњаче у том процесу, могу да помогну на будућем путу спровођења њених принципа.

На скупу у Крагујевцу посвећеном овој важној теми, између осталог, закључено је да су за прелазак са линеарне на обновљиву економију неопходне иновације, али и одговорност грађана и привредних субјеката.

Град Крагујевац тежи статусу „зеленог града“.

Изградња Рециклажног центра и најављена изградња три нова постројења за прераду отпадних вода, у оквиру државног пројекта „Чиста Србија“, неке су од активности локалне самоуправе усмерене ка здравијој животној средини.

Конференцију под називом „Јачање циркуларне економије у Србији – нордијска искуства“ организовале су амбасаде Данске, Финске, Норвешке и Шведске, уз подршку Нордијског савета министара.

Допринос организацији овог скупа дали су град Крагујевац, НАЛЕД и Регионална привредна комора Шумадијског и Поморавског управног округа.

Извештава новинар РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.